Millaista on olla taiteilija?

06.05.2023

Taide koskettaa. Taide puhuttelee. Taide synnyttää ajatuksia. Taiteilijan tehtävä on olla tulkki näkymättömän ja näkyvän maailman välillä, rakentaa silta kokemuksien ja alitajunnan yhteistyölle sekä kuvata ajan henkeä. Ajattelen...

Mielestäni hyvä taide ei ole koskaan itsestäänselvyys ja jokainen määrittää omasta perspektiivistään hyvän taiteen kriteerit. Taidekoulutus, yhteiskunnallinen keskustelu ja historia asettavat omat raaminsa ja näkökulmansa, mutta ne eivät ole objektiivinen totuus. Ajattelen.

Miksi ihmiset haluavat katsoa, hankkia tai kokea taidetta? - Koska se on ravintoa sielulle. Koska taide, kaikki eri taiteenalat, antavat elämyksiä, iloa, nautintoa, lohtua, voimaa. Koska taide on elämää. Ajattelen.

Millaista on sitten olla taiteilija? 

Olla taiteilija on esimerkiksi sitä, kun heti herättyäsi siristät silmiäsi ja katsot miten valo heijastuu kauniisti huoneeseen, kun silmäilet ympärillä olevia värejä arvioiden, pohtien, vertaillen. Kun otat etäisyyttä mittasuhteisiin ja tarkastelet ovatko asiat, tavarat ja esineet suorassa ja linjassa, kun kuuntelet hiljaisuutta ja sielun kuiskauksia. Kun olet. Olla taiteilija on työskentelyä, puurtamista, ahkerointia, onnistumisia ja epäonnistumisia. Sen kadotetun värisävyn metsästämistä tai oikeanlaisen piirrosjäljen löytämistä. Olla taiteilija on tarinan kertomista, elävästä elämästä, ihmiskohtaloista, toivosta ja sitkeydestä. 

Olla taiteilija tarkoittaa oman sielun ja maailman avaamista tarkasteltavaksi muille, arvioitavaksi, joskus myytäväksi. Olla taiteilija on hankkia elanto myymällä pieni pala omaa sielua. Olla taiteilija on säilyttää oma sielu kokonaisena ja pystyä silti kertomaan kuvilla enemmän kuin sanat voivat koskaan tuoda ymmärrystä.

Olla taiteilija on koskettaa. - Siksi minä maalaan ihmisyydestä ja myötätunnosta. Olla taiteilija, olla ihminen. Olla. Tässä ja Nyt.

Kiitos Sinulle ajastasi ja lämpimin terveisin, taiteilija Hanna Maarit Jauhiainen ❤️